Äiti.

Lapsuus- ja nuoruusvuoteni eivät ole aina olleet yhtä ruusuilla tanssimista. Olen saanut harrastaa ja minut on aina puettu puhtaisiin ja tyylikkäisiin vaatteisiin. Olen elänyt pääosin turvallisessa ilmapiirissä, minusta on pidetty huolta ja minulle on asetettu tiukkojakin rajoja. Näistä on kiittäminen äitiäni.

Seuraavaksi haluaisin kirjoittaakin oodin hänelle.
Tällä kirjoituksella ei sen suurempaa pointtia ole.
Ehkä joku äiti jossain lukee tämän ja saa lohtua, että omakin lapsi jonain päivänä tulee arvostamaan kaikkea hänen eteensä tehtyä työtä, vaikka juuri nyt siltä ei tuntuisi tai vaikka hän ei sitä ääneen sanoisi.

 

Äitini eli yli 20 vuotta parisuhteessa/avioliitossa, isäni kanssa.
Suhteessa ei ollut ainakaan minun syntymäni jälkeen enää ulospäin näkyvää rakkautta, jos oli koskaan ollutkaan.
Niin kauan kuin itse muistan, isäni oli töissä toisessa kaupungissa ja kävi viikonloppuisin vain kotona, myöhemmin joka toinen viikonloppu ja lopulta kerran kuukaudessa.

Äitini oli pitkäaikaistyötön.
Hän oli hminen, jolle oli aina sanottu, ettei hän ole riittävän hyvä asioissa, että hän on osaamaton.

En voi edes kuvitella minkälaisia tuntemuksia hänellä on ollut asuessaan kahden lapsen kanssa yksin, ilman yhtään ylimääräistä tuloa. Asiat, joita hän pystyi kontrolloimaan olivat me lapset ja kodin siisteys – ja siistiä kotonamme totta vie oli. Nykyään lapsuudenystäväni naureskellen kertovat, miten pelkäsivät tulla meille kylään, kun siellä oli niin siistiä.

Olen ylpeä kasvatuksesta, jonka olen saanut.
Rakkautta ei kodissamme viljelty liikaa, mutta kotiin oli aina turvallista tulla ja muistan lämmöllä yhteisiä hetkiä sohvalla, äidin kynsien rapsuttaessa milloin selkää ja milloin jalanpohjaa.
Niitä yhteisiä leipomishetkiä, jolloin äiti ensin torui sotkemisesta, huonosta sekoittamisesta, jaloissa pyörimisestä ja antoi sitten kuitenkin nuolla puuhaarukan mokkapalataikinasta.
Niitä yhteisiä hetkiä, kun syötiin liian tulisia nuudeleita, makaronia juustokastikkeella (jota ei enää kaupoista saa) tai vispipuuroa mielettömän kermamäärän kera.
Sitä hetkeä, kun laskin käden tulikuumalle hellalle ja äiti sanoi poltteen olevan Jumalan rankaisu tyhmyydestä. Se oli ainut kerta, kun kodissamme puhuttiin Jumalasta.

Olen ylpeä äidistäni, joka uhrasi niin paljon meidän lasten eteen.
Hän uhrasi koko sen hetkisen elämänsä tarjotakseen meille hyvät edellytykset elämään, paremmat kuin mitä hän oli koskaan itse saanut.
Hänelle oli tärkeää, että saisin jatkaa harrastustani, vaikka lukukausimaksut ja muut kulut olivat todella kalliita.
Hän ei koskaan tuominnut tai haukkunut isääni meidän lasten kuullen. Ei edes silloin, kun kaikki isän tekemät hölmöydet, tyhmyydet ja julmuudet paljastuivat muille. Sitä arvostan todella paljon, koska suhde isääni olisi varmasti erilainen, jos en olisi saanut lapsena suhtautua asioihin sinisilmäisesti.

Ennen kaikkea olen suunnattoman iloinen siitä, että äitini on saanut elämäänsä uuden rakkauden.

Yli 40-vuotiaaksi hänen tuli elää, kunnes hän löysi sen oikean.
Todistamani rakkaus heidän välillään on valanut uskoa siihen, että jossain maailmassa on minullekin se oikea. Ihminen, joka on valmis taistelemaan puolestani, seisomaan rinnallani ja tarvittaessa nostamaan minut sieltä kuopasta, jonne muut ihmiset ja elämä on murjonut. Joka saa sisäisen kauneuteni puhkeamaan kukkaan ja on valmis rakastamaan minua juuri sellaisena kuin olen.

Olen kiitollinen isäpuolelleni siitä, että hän on jaksanut käydä kuoppaista matkaa äitini rinnalla ja on saanut äitini itsetunnon nostettua hänen ansaitsemalleen tasolle.

Mutta äiti..

Kiitos kaikista uhrauksistasi

Kiitos, että annoit minun olla erilainen ja rohkaisit minua erottumaan massasta

Kiitos kasvatuksestasi

Kiitos luottamuksestasi

Kiitos rakkaudestasi

Kiitos, kun opetit, että väärin saa tehdä ja rajoja rikkoa, mutta luottamuksen pettäminen ei ole hyväksyttävää

Kiitos äiti kaikesta

 

Rakastan sinua ❤

Mainokset

2 thoughts on “Äiti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s