HÄPEÄ!

Lupaan, että tämän kirjoituksen jälkeen palaan taas niihin aiheisiin, joista blogin on tarkoitus kertoa. Tosin kyllä tämäkin osittain sivuaa sinkkuna olemista ja erityisesti parisuhteita tai parisuhteen ensiaskelia.

En tiedä olenko ainut tuntemuksieni kanssa. Kovin vaikea uskoa, sillä luulen tämän olevan vahva osa suomalaisten identiteettiä, jotain joka saadaan jo vauvana äidinmaidosta. Nimittäin häpeä.

Häpeän tunne iskee välittömästi, kun tapahtuu jotain, mikä on tavallisista normeista ja tavoista poikkeavaa, jotain mikä olisi pitänyt pystyä välttämään.

Joku tiputtaa kaupassa lasipurkin, joka pirstaloituu lattialle
HÄPEÄ!

Joku unohtaa koulun kevätjuhlassa näytelmän vuorosanat
HÄPEÄ!

Joku ei muista milloin toinen maailmansota käytiin
HÄPEÄ!

Joku painaa bussissa stop-nappia väärällä pysäkillä
HÄPEÄ!

Joku pieraisee toisilla treffeillä

HÄPEÄ!

Joku joutuu käymään isolla hädällä toisilla treffeillä
HAUTAUDU MAAN ALLE,
ÄLÄKÄ ENÄÄ KOSKAAN YRITÄ
PÄÄSTÄ KENENKÄÄN KANSSA TREFFEILLE.

Aikuisiällä häpeää joutuu tuntemaan ehkä harvemmin, koska onhan sitä pitänyt jo lapsena oppia, miten elämässä toimitaan. Häpeän arkisempi ja lievempi versio onkin nolostuminen.

Eikö olekin noloa, jos liukastut kadulla?
Eikö olekin noloa, jos lähdet ulos hammastahnaa suupielessä tai housujen sepalus auki?Eikö olekin noloa, jos unohdat työkaverin nimen?
Eikö olekin noloa, jos tulet vessasta vessapaperia kengän pohjaan takertuneena?

Olen yrittänyt päästä irti omasta häpeän ja nolostumisen tunteesta turhissa tilanteissa. Vahinkoja sattuu kaikille ja niin moni asia tässä maailmassa on täysin luonnollista.
Sitä paitsi olen sellainen toheltaja, että jos pienistä asioista nolostuisin, en kehtaisi enää kävellä kaduilla.

Sen, että moni asia koetaan yleisesti noloksi tai häpeälliseksi, huomaa siitä, että kukaan ei kommentoi niitä. Kuinka monesti olette viettäneet pitkät tovit tahra poskessa ilman, että kukaan on huomauttanut siitä? Luulen sen johtuvan siitä, ettei haluta nolata toista. Parempi olla vaan hiljaa ja antaa toisen nousta lavalle pitämään puhetta punaisten bokserien vilkkuessa vetoketjun välistä.

Monesti olen saanut kuulla uusia miehiä tavatessani, että ”ihan kuin me oltaisiin tunnettu aina!”. Uskon tämän johtuvan osittain siitä, että annan tilaa toisen tavoille ja tottumuksille. Annan arvoa erilaisuudelle ja sille, että vaikka tekee jotkut asiat eri tavalla, ei se ole syy nolostua. Minun mielestä olisi hienoa, jos jo ensitapaamisesta lähtien voitaisiin piereskellä toisen lähellä ja sanoa, että ”hei mä meen nyt paskalle”. Kertokaapa mikä tässä maailmassa olisi ulostamista luonnollisempaa? Miksi pitää pidätellä sitä pierua niin, että maha kipeytyy ja olo on epämukava?

Seksiin liittyy myös paljon nolostumisen tunteita. Sen aikana saattaa näyttää tai kuulostaa hölmöltä. Sen aikana saattaa syntyä monia erilaisia ääniä. Sen aikana saatetaan kokeilla asentoa, joka ei vain millään muotoa toimi. Kaikki nämä ovat noloja siksi, että ne ajatellaan oman mielen sopukoissa noloina. Jos seksin aikana miettii vain, miten välttäisi näitä noloja hetkiä, niin miten siitä pystyy aidosti nauttimaan?

Voisipa tästä turhasta nolostumisen tunteesta päästä kokonaan eroon. Siihen ei auta mielestäni muuta kuin asioista avoimesti puhuminen. Ystävyydessä on hienoa se, että ystävien seurassa mikään ei nolota. Silloin saa esittää hölmöjä kysymyksiä ja huomata, että moni muukin on niitä mielessään pyöritellyt. Silloin saa jakaa ”noloja” kokemuksia ja huomata, että muilla voi olla samoja kokemuksia tai ainakin vähintään yhtä ”noloja”-

Osaisipa sitä olla enemmän sellainen kuin Kumman kaa –sarjan Anne ja Ellu. Ne leidit ei elämässä hävennyt yhtään mitään, koska sellaistahan sattuu – ihan kaikille.

Ps. Sunari kutsui itsensä luokseni täksi illaksi. Vaikka edellinen viestittely jätti vain monta kysymysmerkkiä ilmaan, olin välittömästi mukana. Ja myönnettäköön, olen jopa todella innoissani. Ainut epävarmuustekijä on mahdollisesti tänään alkavat kuukautiset…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s